2010/04/06

تپناد


چه طوری تلفظ میشه؟ تَپِناد "Tapenade" . فتحه و کسره اش رو میبینید؟ اگه نمیبینید... اینجوریه : tap-e-naad

حالا اصلا چی هست؟ قبلا پستو رو یاد گرفتید. اون یک سس بسیار معروف ایتالیاییه. این یکی یک سس معروف فرانسویه که مثل پستو کاربرد زیادی داره پس جداگانه پستش میکنم تا فردا که یکی از کاربردهاش رو تایپ کنم.
تپناد یک جور پوره زیتونه که یه چیزیه مثل زیتون پرورده ولی خوشمزه تر. مواد اصلیش زیتون سیاه و کیپر و آنچوی و روغن زیتون و سیره
زیتون سیاه رو میتونید به سادگی از فروشگاهها تهیه کنید ولی کیپر...چی هست؟ در منطقه ما به لگجی معروفه. بچه که بودم توی خونه مادربزرگم بوته های گنده اش بود و چون گلهاش بعد از شکفته شدن به طرز وحشتناکی مورچه میزنه من اسمش رو گذاشته بودم گل مورچه. چون فصلیه همه وقتی پیدا نمیشه پس باید ترشیش رو از ترشی فروشیها خریداری کنید. هرچی دونه هاش ریزتر باشه خوشمزه تره.

این هم توضیحش توی ویکیپدیا:

کَبَر، لگجی، لیجین، خاروک یا علف مار (نام علمی: Capparis spinosa) یکی از گیاهان است. کبر از راسته میخک‌سانان (Caryophyllales)، تیره کبریان (Capparaceae)، سرده کبرها (Capparis) است.

کبر در ایران از جمله در بلندی‌های بالای ۲۵۰۰ متر در استان فارس ،بوشهر، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد می‌روید. در منطقه نوجین از توابع شهرستان فراشبند در جنوب غرب استان فارس یکی از مرغوبترین میوه‌های گیاه کَبَر که به زبان محلی به آن لیجین یا لگجی گفته می‌شود به دست می‌آید که بعد از تلخی زدایی از آن ترشی تهیه شده و یا به صورت خام وارد بازارهای شهرستانهای مجاور به خصوص کازرون می‌گردد.مرغوبیت میوه کَبَر یا لیجین در این منطقه می‌تواند بستر مناسبی را برای سرمایه گذاری حتی صادرات به کشورهای اروپایی فراهم نماید.

این از کیپر. حالا آنچوی چیه؟ ویکیپدیا میگه:

موتوماهیان یا آنچوی‌ماهیان (Engraulidae) نام یکی از خانواده‌ها از ماهیان است.

ولی ما اینجا بهش میگیم "مُتو" من دوست دارم و خوشمزه است اما اینبار توی تپنادم متو نریختم. در هرصورت میتونید از بازار ماهی فروشها تهیه کنید.
تپناد در جنوب فرانسه رایجه و روی نان مالیده شده و به عنوان اردور استفاده میشه و یا روی فیله ها مالیده شده و به عنوان غذای اصلی مصرف میشه.
کاربرد های زیادی در انواع کراستینی ، پاستا و پیتزا داره ولی من باهاش "شِوغ تُرت" درست کردم که فردا تایپش میکنم.


زیتون سیاه بدون هسته 200 گرم
کیپر 100 گرم
سیر 4 حبه
روغن زیتون 1 لیوان
آبلیمو ربع لیوان
آنچوی 100 گرم


من آنچوی رو حذف کردم و برای روغن زیتون از روغن زیتون سیاه استفاده کردم ( یک کم از روغن زیتون عادی رنگش تیره تره ولی هیچ تاثیر خاصی روی رنگ یا کیفیت تپناد نداره :P )




به سادگی هر چه تمام تر همه مواد رو بلند کنید! ( خدا بیامرزه اون کسی رو که این بلندر رو اختراع کرد!)


نمک نریزید چون زیتون خودش شوره. فلفل نریزید چون سیر طعمش رو تند میکنه. بعد از خوردنش هم حتما مسواک بزنید!


اگه از پستو خوشتون اومده بود از تپناد هم خوشتون میاد در غیر این صورت اصلا به خودتون زحمت ندید.

من چون نمیتونستم تا فرداش صبر کنم که "شوغ ترت" آماده بشه ، روی برشهای نون جو و یک ورقه پنیر واسه خودم سروش کردم! خیلی طعمش رو دوست دارم

32 comments:

Thank you for learning these Delicious food I really enjoy them and I love their taste.

Je vous remercie pour l'apprentissage de ces mets délicieux j'ai vraiment les apprécier et j'aime leur goût

واي دهنم اب افتاد از ترشي لگجي.حتما" سس خوشمزه ايه.

احيانا" به جاي وعده غذايي كه نخوردي؟!!نه ميدونم دسر بوده.!
خودتو مي كشيا.يه خورده از من ياد بگير!!!!

salaaaaam tayebe jooon.
khosh be hale aghaye hamsar ... che khanom kadbanoo wa honarmandi dare
az samim ghalb behtarin ha ro barat arezoo mikonam .
mishe chon fasleshe deser ha wa morabbaye toot farangi ham amoozesh bedi ..man morabaye toot farangim ham raghigh mishe , ham in ke bade moddati kapak mizane...

ba ehteram
ammeye rozhina
pegaaah
rasti age ambe khasti begoo az bandar barat mifrestam

sedi joon ghorboonet beram tahala shode esme toroshi biad delet aab nashe?

@ Tiba:

merci chérie! vous êtes tres gentille

@ Sedigheh:

دسر؟ حالا تو شوخی میکنی! این قانونا اردوره... ولی من رو میشناسی...ناهــــــــــــــار

@ Pegah:

peeeeeegaaaaaaaaaaaaah... bah bah! chandsal pish doost emsaal hichi :p
delam baraat tang shode azizam. oomadi inja ye sar ham be ma bezan

tootfarangy? chi hast? az oon mive geroona? be gorooh khoonie ma nemikhore mohandes!
chashm ettefaqhan emrooz asr mikham ye dessert e kheily chick ba anva'e miveha dorost konam ( vali key postesh konam dige ba khodast!) tootfarangy ham daare
dar morede morabba... rastesh man inqhadr tootfarangy doost daram ke darja mikhoramesh o be moraba poraba nemirese.
valy chashm age toonestam hatman
hey negaran nabash be mahze inke yek kam arzoon beshe (ke nemishe) yek aalame chizaye khoob khoob dorost mikonam.

merci azizam ettefaqhan emrooz vase in dessert e anbe mikhastam valy too baazar nist :(

dooset daaram
boos!

salam,bah bah bah bah :D
eyval be ghazaye faransaviiiiiiiiiiii ,che khoshmaze be nazar miyad vaaaaaaaaaaaaaay chera nayvordin ma test konim,khoshbehale khorandeganesh :D
tayebe khanom vaghean dasteton dard nakone ke in hame zahmat mikeshin ,ghazahaton ro kheyli ghashang tazeen mikonin,chejori deleton miyad bokhorino tazeenesh kharab she :-p
beharhal dasteton dard nakone vaghean baes shodin tanavo biyad to ghazahamono az tekrare ghazahaye hamishegi khalas shim :)
AMIR & SERIFE

merci Amir joon
khorande too khone daaram ke zahmatesh ro mikeshe...
vaase shoma ham aavordam, chon tashrif nadashtid bacheha tartibesh ro daadan!!!
Serife ro jaaye man beboos

khahesh mikonam eshalla ke hamishe dast be ghaza bashi,age ghesmat beshe ghazahaye badiro mitestam,age serife ro bebinamesh hatman inkaro mikonam :D

salam azizam-mamonam azizam man adresaro nadaram khiabon naderia ageh mohabat koni mamnon misham-to indastor hatman bayad zitoneh siah basheh?az podreh sir misheh be jayeh khodeh sir estefadeh kard?

na baba har roghan zeitoony baashe javab mide
man khode sir ro pishnahaad mikonam. chera? mage baa sir moshkel daari?

daqhiqhan rooberooye Jelodaar. 2 ta maghaze hast , dast e chapish.

طیبه جان در این فروشگاه یاد شده چشمم به یک چیز شبیه کیپر افتاد. گفتم حالا هر چی می گیرم یا خودشه یا نیست.
از قضا هم با خواندن توضیحاتت فکر کنم خودش باشه.
ظاهرن هم اسپانیایی است.
Alcaparras

الان من شدیدا احساس پشت کوهی بودن بهم دست داده! خوش بحالت تو شهر زندگی میکنی
:p

عـــــــــــــــزیم
کجا این چیزایی و که شما دارید ما داریــــــــم؟
این فروشگاه مذبور هم بطور اتفاقی این اجناس را آورده بود.
مطمئنم زمانی که تمام شد دیگر نمی آورد.
بگو چه می خواهد دل تنگت برایت بفرستم شف جونــــــــــــم.
شما حق نون و نمک دارید.

مرسی عزیزم حتما زحمتت میدم

و امااا،

مروارید کیپر می خورد!!
یعنی این کیپر از اون چیزهایی بود که بعد از ازدواج من از خونه ما رخت بربست چون من دوستش نداشتم. ولی خب توی دستور شف بود و دیگه بی برو برگرد باید درست میشد. یک دونه کیپر رو خالی خوردم، بعد دماغم رو با دستم گرفتم و خالی اش کردم توی بلندر و ... بعدش که همه چیزش آماده شد، دیدم به به. یعنی کاملا به به. دست شف درد نکنه.
:0)

http://www.bilder-space.de/bilder/0574d2-1279349528.jpg

به به چه ولع انگیز
حالا منم دلم خواست! برم ببینم هنوز توی بازار موجوده یا نه

میگم مروارید جون چرا چیزی که دوست نداری رو به زور امتحان میکنی؟
:p
البته خیلی کارت شجاعانه و جسورانه بوده
:D

شف جون،

من بچه که بودم از زیتون نفرت داشتم. همیشه از خودم سوال می کردم، چطور ممکنه آدم یک چیز به این بد مزگی و بد بویی رو بخوره. 16 یا 17 ساله که بودم یک بار امتحانش کردم و عاشقش شدم. ایران که بودم سطل سطل می خوردمش. آقای همسر هم اوایل زیتون دوست نداشت، ولی الآن یک عدد زیتون خور مهار شده!!
همونطوری که گفتید ما غربت نشینان انعطاف بیشتری توی مزه ها داریم. من اگر از چیزی خوشم نیاد با توجه به تجربه زیتون خودم، بعد از چند وقت امتحانش می کنم. ذائقه ها خیلی تغییر می کنن به مرور زمان.
بعدنش هم مگه می شه از چیزی که سیر و زیتون توشه گذشت!! حرفها می زنید شف جون ها!!

چون زیتون و روغن زیتون واسه روده خیلی خوبه و منم روده ام اینقدر وضعش خرابه که همه پیشنهاد میکنن بندازمش دور و یه آکش رو بگیرم، کم کم شروع به خوردن زیتون کردم و اوایل دماغم رو میگرفتم و چشمام رو میبستم و میخوردم
ولی الان دیگه 99 در صد روغن مصرفیم روغن زیتونه و عاشق زیتون هستم
و البته عاشق سیر هم هستم. دهنم هم شکر خدا بو نمیگیره

عالیه هم خوشگله هم مطمئنا خوشمزه

با اینکه با ترس و لرز تستش کردم اما بعد تا تهش رو تنهایی در آوردم!

http://www.bilder-space.de/bilder/69d5f9-1284401835.jpg

ممنون شف عزیز.

:p

البته طعمش خیلی خاصه ولی واسه خودش چیز خوشمزه ایه
یادم انداختی درست کنم خیلی وقته نخوردم

سلام من یه با دیگه هم کامنت گذاشتم نمیدونم چی شد
 

سلام من یه بار دیگه هم کامنت گذاشتم نمیدونم چی شد
دراین مورد خود مردم شهر نوجین بهش میگن لیجین
اگر کسی در تهیه این دسر ترشی مشکلی داشت میتونم کمکش کنم
9335656609 

واقعا دیگه خسته شدم خیلی وقت گیره
  خواستم یه کمکی به سرآشپزهای ماهر بدم درمورد تهیه لیجین بدم مثل اینکه قسمت نیست نمیدونم چطوری لینک بشم
 پس خداحافظی منیکنم نمیتونم بیشتر ازاین وقت بذارم بای این شماره تماس منه 9335656609

سلام شف عزیز  شما فوق العاده اید من طرفدار پر و پا قرص شما ام متاسفانه  
موادی که در دستوراتتان وجود دارد را من تا به حال اسمش را هم نشنیدم چه برسد به این که دسترسی داشته باشم تازه ما حومه تهران ساکن ایم خانه مادر بزرگتان و خورمالو فوق العاده اند خواهشا غذاهایی با دستور ساده و کم کالری را بیشتر
بگذارید چون من دلم نمیآد غذا ها را هدیه دهم

 دوست عزیز،

موادی که معمولا در دستورهای غذایی شف هستن، اگر در ایران قابل دسترسی نباشن، ایشون جایگزینش رو ذکر می کنن.

مواد مورد نیاز این رسپی که شما الآن پاش کامنت گذاشتید رو به راحتی می تونید توی تهران پیدا کنید. کیپر رو مثلا می تونید از ترشی فروشی ها تهیه کنید .

شف جون چقدر جالب من لگجی رو به اسم هندوانه ابوجهل میشناختم. اولین بار هم توی کازرون دیده بودم و خورده بودم. جالبه که چند وقت پیشا اول جاده چالوس به سمت تهران ترشیش رو خریدم. 

حالا فهمیدم که هنوانه ابوجهل یه چیز دیگست. با لگجی فرق داره

بعد از سالها سوختن در حسرت کیپر سرانجام در سفر اخیر به اهواز لگجی یافتم :) آنهم خیلی زیاد.
البته خود اهوازیها زیاد این موجود رو تحویل نمیگرفتند! و تا میگفتم چی میخوام کلی صورتشون درهم میرفت :) من یه شیشه بزرگ خریدم. رسپی ها زیادی در انتظار ایشون بودند.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...