2011/12/22

قيمه بوشهري

مجددا تاكيد ميكنم اگر امكانش براتون وجود داره كه غذاهاي سنتي رو از مادرتون ياد بگيريد بي معطلي اين رو انجام بديد. در غير اين صورت اين پست ميتونه منبع حوبي باشه

قيمه بوشهري با قيمه هاي شهر هاي ديگه خيلي فرق ميكنه. هم ظاهرش هم مزه اش. قيمه بوشهري رو ميكوبن و بايد طوري گوشتش له شده باشه كه وقتي قاشق ميزني كش بياد. ايني كه خواهيد ديد قيمه ايه كه ماماني خانم درست ميكنن و من خيلي دوستش دارم

لپه 250 گرم
پیاز متوسط 1 عدد
گوشت سر دست نیم کیلو
رب گوجه فرنگی 2 ق غ
سیب زمینی متوسط 1 عدد
دارچین یک هشتم ق چ
زردچوبه 1 ق چ
گرد لیمو عمانی 1 ق غ
زعفران
نمک


پیاز را خورد کرده و در روغن با گوشت تفت میدهیم
زردچوبه و دارچین را اضافه ميكنيم
(ماماني خانم خودشون دارچين رو آسياب ميكنن. من كه از اين زحمتها به خودم نميدم!)


لپه را شسته و به دیگ اضافه کرده و حدود 4 لیوان آب توی دیگ میریزیم
در دیگ را میبندیم و به مدت یک ساعت میپزیم
سیب زمینی را پوست گرفته و درسته  توی دیگ می اندازیم
بعد از یک ساعت دیگر چک میکنیم اگر گوشت پخته و له شده باشد زیر دیگ را خاموش میکنیم در غیر این صورت نیم ساعت دیگر میپزیم و یا تا زمانی که گوشت له شود
(در صورت نياز باز هم در هنگام پخت آب اضافه كنيد)

آب را از مواد جدا کرده  (ميتونيم توي آبكش بريزيم) و  گوشت را میکوبیم

هر کدام را جداگانه میکوبیم يعني لپه و سيب زميني را هم ميكوبيم


گوشت کوبیده را به لپه کوبیده اضافه کرده و با يك ليوان از آب گوشت روی حرارت قرار میدهیم

هم ميزنيم تا مخلوط شود

و بعد بقیه آب گوشت را هم اضافه ميكنيم

رب گوجه فرنگي را در روغن تفت داده و یک لیوان از آب گوشت را اضافه کرده سپس به ديگ اضافه ميكنيم


سیب زمینی له شده را هم اضافه ميكنيم

خوب هم می زنیم. نمک و لیمو عمانی و زعفران دم کرده را اضافه کرده و اينقدر هم میزنیم تا زماني كه قيمه کش بیاید

اين هم از رسپي قيمه بوشهري خلاصه و مفيد. حالا دو كلمه بشنويد از مادر عروس (اِي كِي اِي شف طيبه):
همينطور كه ملاحظه فرموديد قيمه بوشهري شباهتي با قيمه اي كه شما ديديد و خورديد نداره ولي از اونجايي كه من رو ميشناسيد (كه عاشق چيزهاي له شده و هلو برو تو گلو هستم) اين مدل قيمه رو بيشتر ميپسندم.
يه چيز جالب بگم؟ يكي از هم اتاقي هاي داداشم توي خوابگاه يه بار به دادشم گفته بوده كه : " شما بوشهري ها چه علاقه اي به غذاهاي له شده داريد؟! چرا همه غذاهاتون رو له ميكنيد و ميخوريد؟!" . من كلي خنديدم آخه راست گفته طفلي ما يه آش خيلي معروف هم داريم كه له شده است و بايد كش بياد تا با كيفيت باشه. من بوشهري ها رو نميدونم ولي همينقدر ميدونم كه خودم با اين سبك غذا خيلي حال ميكنم.

قيمه بوشهري رو با چيپس سيب زميني سرو نميكنن. اما هميشه بايد كنارش "شكر پلو" داشته باشه. شكر پلو هم احتمالا همون شيرين پلوي شماست كه ايشالا عمري باقي بود رسپيش رو ميذارم.
بايد باز هم تاكيد كنم كه وقتي من ميگم "بوشهر" منظورم شهر بوشهره نه استان بوشهر. خيلي ها شكر پلو رو نميشناسن. قيمه و شكر پلو يكي از غذاهاي رسمي مراسم هاي محرم و صفره و زياد براي نذري درستش ميكنن كه البته له كردنش تو مقياس زياد قلق داره

قيمه بايد طوري له شده باشه كه هنگام خوردن و زماني كه قاشق ميزني خوب كش بياد. اگه تو خونه گوشتكوب برقي داريد كه ديگه كار فوق العاده ساده ميشه.

قيمه مزه اش ترش و شوره و شكر پلو هم تا حدي شيرين. تركيب طعمش خاصه و به نظر من خيلي خوشمزه. عطر خيلي خوبي هم داره. (البته من خودم هميشه فقط ته ديگ شكر پلو رو ميخورم. و با قيمه هم زيره سياه ميخورم كه نفخش رو بگيره)

27 comments:

سلام شف عزیز
با اینکه صبحونه خوردم ولی دلم داره برای این غذا ضعف میره.
مرسی قطعا خیلی عالیه
برم برای ناهار درستش کنم

چه غذای جالبی من که تا حالا ندیده بودم حتی تا حالا هم اسمشو نشنیده بودم راستی طیبه جون این با قیمه عربی فرق داره البته من تا حالا از هیچ کدومش نخوردم ولی باید خیلی خوشمزه باشه

دستت درد نکنه شف جونم، قیمه شهر ما هم با جاهای دیگه متفاوته، یه جورایی شبیه به قیمه بوشهری، با این تفاوت که ما فقط سیب زمینی رو از آب گوشت در میاریم و میکوبیم بعد دوباره به مواد اضافه میکنیم.

salam tayebeh jun, vaghean delemun o ab kardi ba in ghazay khoshmaze, albate manam bushehri hastam va in ghaza ro mamanam 2rost kar de, ya hamun bushehr khordam, jatun khali.

طیبه جان سلام.بهترین کاره که این غذاهای مامان خانمتو آموزش میدی.عزیزم میلت نبود دوباره بفرست.shekar_green2005

سلام طیبه جون
حتما غذای خوشمزه ای هستش ولی دیگه چرا بهش می گن قیمه!!آخه ما چون گوشت‌خردکرده داره می گیم قیمه!!البته زن داداش منم قیمه رو با گوشت چرخ کرده درست می کنن!

فکر کنم باید اسمش رو عوض کنیدا:D ;) :x

هلاک " ای. کی. ای:" شدم!
میدونی خونه ما بین ما چند تا خواهر شدی قاموس آشپزی و شیرینی پزی؟
وقتی بحث می کنیم می گیم طیبه گفته این طوری، طیبه گفته اون طوری!!؛

یعنی شدی واسه ما احکام آشپزی!!

مقش شب:

آش ماست:

https://public.blu.livefilestore.com/y1pAOjAWA9-9tr4BvRDnY26JXJX11RBHBy5I-RA4_NWtB3sWxUDmhcmW6-mQA0JPjf6p5RqTOKiUvNdqigq-5uJJw/DSC_6907.JPG?psid=1

لینک دستور:

http://cheftayebeh.blogspot.com/2011/12/blog-post.html

قيمه و شكر پلو بوشهري همه خانواده هاي بوشهري دوست دارند قيمه و شكر پلو نذري تو محرم و صفر مزه ديگري دارد

سلام ايميلتون ميخاستم براتون يك ايميل داشتم اگر لطف مي كرديد ممنون مي شدم

سلام عزیزم از قیافش معلرمه که خیلی خوشمزه هست حتما درست می کنم .ما شیرازی هستیم وتوی قیم الو بخارا می ریزیم وسیب زمینی هم نداره.طیبه جون توربه خدا من و راهنمای کن برای دومین بار هست که می پرسم وقتی (شو ال پست ) رو میزنم میاد روی اخرین پستی که فرستادید(مثلا وقتی میزنم روی بیسکویت ها یا کیکها چند تا از کیکها باز می شود وزمانی که شو ال پست رو میزنم تا باقی کیکهارو هم ببینم اونجاست که می ره روی اخرین دستوری که فرستادید مثلا همین قیمه بوشهری من با چندتا کامپیوتر دیگه هم اینکار رو انجام دادم ایراد از کامپیوتر نیست وکاره شوال پست رو هم میدونم چیه چوقبلا همین جا باهاش کار کردم . امیدوارم بتونید کمکم کنید خیلی ممنون سپاسگزارم

من هم عاشق غذاهای ترش و شیرینم. این طور که شما قیمه درست می کنید باید خوشمزه باشه. طیبه جون ممنون. من هم با نظر شما موافقم در مورد غذاهای سنتی و اینکه از مامانا یاد بگیریم.
(من جدیداً به سختی کامنت می ذارم و حتی دیدن وبلاگ رو با ریدر انجام می دم.)
ولی همینش هم غنیمته.

راستی من هفته پیش چیکن کوردن بلو رو درست کردم. واقعــــــــا عالی بود. فوق العاده راحت و فوق العاده خوشمزه.
http://ashpazkhunemonir.persianblog.ir/post/96/

این هم دست خط سرآشپز طیبه:
http://cheftayebeh.blogspot.com/2010/07/blog-post_22.html

شف با اضافه وزن چه کردی؟؟ چیزی کم کردی؟؟ روشت با وجود بچه شیر خوار چیه؟؟

This comment has been removed by the author.

سلام شف عزیز
از دستورغذاهاتون خیلی لذت بردم و در حال استفاده کردنم.برای مثال پاناکوتای انار.فردا هم میخوام ماهی سالمون درست کنم.خواستم ازتون تشکر کنم و آرزوی موفقیت و سلامتی بکنم براتون.
نرگس
راستی شاید جزو نادر وبلاگهای آَشپزی ایرانی هستید که با نرم بین المللی کار می کنید و من از این موضوع خیلی لذت بردم/

سلام .خسته نیاشید.
مشق شب
بیسکوییت الجوزیه
http://www.up.mihancamp.com/viewer.php?file=3f6djafosgbqurys0la3.jpg

لینک دستور
http://cheftayebeh.blogspot.com/2011/03/blog-post_10.html
کاپ کیک موز و کره بادام زمینی
http://www.up.mihancamp.com/viewer.php?file=zyqwcxp04il2t8gqwsay.jpg
لینک دستور
http://cheftayebeh.blogspot.com/2010/01/blog-post_13.html
سس مایونز
http://www.up.mihancamp.com/viewer.php?file=zhtkzfy9uh04yseszjp.jpg
لینک دستور
http://cheftayebeh.blogspot.com/2011/11/blog-post_26.html

@ آناهيتا:
عربي يعني عربي ايراني يا عربي كشورهاي عربي؟
چون من نديدم
@ مريم:
چه جالب. ايران تنوع غذايي بالايي داره
@ مرجان:
بله بوشهري ها اين قيمه رو خيلي دوست دارن و زياد درست ميكنن
@ هستي:
من به ياهو فرستادم ها. لطفا با ات ساين و كامل بنويسيدش كه ديگه شكدار نشه. مرسي
@ سمانه:
من تحقيق نكردم ولي صد درصد دليل داره
@ سميه:
ايشالا كه خيره. خدا رحم كنه آبروم حفظ شه. آخه من گيج بودم جديدا گيج تر هم شدم
نماز ميخونم يادم ميره نماز خوندم
قرص ميخورم دو دقيقه بعد يادم ميره خوردم يا نه
زياد رو من حساب نكنيد
خدا خودش بزرگه البته
@ آشپز بوشهري:
ايميل بذاريد تماس ميگيرم
@ آرزو:
شو آتل رو نبايد بزنيد آخه
بيايد آخر صفحه و بعد الدر پست رو بزنيد. ميره صفحه هاي بعدي و باز براي بقيه اش هم همينطور بايد الدر پست رو بزنيد
@ منير:
جدي؟ عجيبه چون شرايط واسه من عوض نشده كه

واو! چه پنير مذاب خوشرنگي!
چقدر هم مراحل كار رو تميز انجام داديد
راستي كنجد رو توي پوره هم ريختيد يا فقط روش؟
@ نسرين:
بله به محض شروع كردن ورزش تو همون سه روز اول هم كم كردم. بعد تا يكي دو ماه هم ادامه دادم. بعد متاسفانه دچار درد شديد مفاصل شدم در حدي كه به زور راه ميرم. به زور خم ميشم و ميشينم. انگشتهام رو هم به زور تكون ميدم. زندگي واسم خيلي سخت شده. جتي بطري آب رو هم نميتونم تنهايي باز كنم. اينه كه ورزش كه نميكنم دوباره وزنم برگشته. رژيم هم نبايد بگيرم چون بچه جز شير لب به چيزي نميزنه. ديگه وزن كم كردن ميره تا دو سال ديگه. اونوقت رسپيهاي مخصوصش رو خواهم گذاشت. البته الانم غذاهام كبابين. مثل بلدرچين و مرغ و ميگو
@ نرگس:
نظر لطفتونه
ايشالا هميشه موفق باشيد
@ شهزاد:
به به چه خوب كه عكسها رو آپ كرديد
جوزيه حسابي به آدم چشمك ميزنه. اتفاقا دو روز پيش به يادش افتاده بودم. مرسي كه خاطره رو تازه كرديد
كاپ كيكهاتون هم عالي پف كردن. احسنت
فقط جسارتا مايونز كمي غليظ تر شده كه بايد كمتر هم زده ميشد يا اينكه با روغن كمي رقيق ميشد. البته اين رو هم بگم كه اين غلظت براي استفاده در الويه و سالادها عاليه. و خودم بيشتر ميپسندم. فقط براي سس كنار سالاد سبز هم كه كافيه با آبليمو و آب رقيقش كنيم. تبريك ميگم كه مايونزتون عالي فرم گرفته. خوشحالم كه موفقيت آميز بود
احسنت

مقش شب:

https://public.blu.livefilestore.com/y1pAVep8ySsGijFMCRzdU3uU86faH5docuDkaVM_weMrMr3MmDyUd3AR3DhSicP5pSMANyYn7yD2YHDNuveJlI5Vw/DSC_7659.JPG?psid=1

من نصف گردن گوسفند رو با 1 پياز کمي تفت دادم و بعد زردچوبه و چوب دارچين رو اضافه کردم و گذاشتم در زودپز حدود 45 دقيقه پخت. بعد از نيم ساعت زدوپز رو خاموش کردم و بعد از خنک شدن درش رو باز کردم و سه عدد سيب زميني که يکي اش متوسط و دو تاش کوچک بودن رو اضافه کردم و گذاشتم دوباره بپزن. بعد از 45 دقيقه سيب زميني ها رو همونطور گرم کوبيدم.
لپه رو جدا پختم. يک پيمانه.
لپه رو جدا با گوشت کوب برقي و کمي آب گوشت کوبيدم.
گوشت رو از استخوان جدا کردم و با گوشت کوب برقي کوبيدم.
بقيه اش مطابق دستور.

مزه اش من رو ( امیدوارم که بعدش نرم گوشه کلاس یه پا بایستم!!) کمی یاد گوشت کوبیده می انداخت. البته خیلی خیلی بهتر از گوشت کوبیده.

من قسمت گوشت و لپه اش رو قبل از این که برم سر کار پختم. وااااای یه بو و برنگی توی خونه راه افتاده بود. دقیقا بوی قیمه عاشورا رو می داد. من هم گرسنه ام شده بود ولی خب رفتم سر کار و در تمام مدت هی به بوی غذا فکر می کردم. بعد اینقدر رفت توی اعصابم که سعی کردم فراموشش کنم. طوری که چند ساعت بعدش اصلا یادم رفته بود غذای نیمه کاره توی خونه دارم. خونه که رسیدم دوباره بوش من رو مست کرد و دست به کار شدم.

برای شکر پلو هم از دستوری استفاده کردم که از اینترنت پیدا کرده بودم. با این که کلی هم توش زعفرون ریختم باز هم رنگش به خوبی شما نشده بود.

دست شف و مامانی خانم درد نکنه.

واي چقدر زحمت كشيديد واسش! دقييييييييقا به همين دليله كه من غذاهاي سنتي رو ميرم خونه مامانم ميخورم! خيلي طول ميكشه آخه
ولي مزه غذاهايي كه روشون كار شده باشه به مراتب بهتره
دستتون درد نكنه حسابي بوشهري شده

در مورد زعفرون هم موافقم. گاهي آدم هي زعفرون ميريزه و هي هيچي كه هيچي
رسپي شكر پلو رو ماماني خانم محبت فرمودن و ندادن!!! قيمه رو هم تلفني ازش گرفتم هي ميگفت مگه خودت بلد نيستي بچه و اينقدر سرش شلوغ بود و هي دعوام كرد كه از زندگي سير شدم و گفتم ديگه شكر پلو رو نميخوام خداحافظ
:p

ولي واقعا قيمه اش بوشهري شده
باور بفرماييد خيلي از بوشهري ها نميتونن اينجوري درش بيارن
ايول داره والا

واسه خودش تنوع جالبی بود
البته من قیمه معمولی رو خیلی دوست دارم مخصوصا به خاطر اون سیب زمینی هاش و خب این سالم تر بود
من طبق دستور پیش رفتم و همه چی رو با گوشت کوب برقی کوبیدم فکر میکردم باید خیلی همش بزنم ولی چون همه چی کوبیده بود خودش غلیظ و کشدار شد
من نصف مقدار موادو استفاده کردم و چون ذائقه ام ترشه کمی بیشتر لیموعمانی زدم و  البته کمی هم ابلیمو!!
و باید بگم این مدلیش خیلی خیلی از قیمه معمولی سنگینتر بود من و اقای شوهر تو دو روز خوردیمش

واسه شکر پلو هم وقتی بچه بودم یه بار اشتباها به خیال اینکه پلو زعفرونیه شکر پلو خوردم اینقده خورد تو ذوقم که دیگه تا حالا تصمیم نگرفتم امتحانش کنم
مرسی شف جان 
از مامان گلتون هم تشکر کنین

https://pppvvw.bay.livefilestore.com/y1p0eZayqxFsrrOool8kt0NFvf9yTCJF4Tk8b_l6gRl_Y8MTyzC98Ye-qoD32dUVJQ3nVrqQzYCxEk3KKF5bv574DNlMHYMn9c9/%D9%82%DB%8C%D9%85%D9%87-%D8%A8%D9%88%D8%B4%D9%87%D8%B1%DB%8C.JPG5.jpg?psid=1 

خيلي خيلي كيفيتش عالي شده. حتي خيلي از بوشهري ها هم به اين خوبي درش نميارن
احسنت
واسه برنجش هم اينجا برنج ساده با زيره سياه و قيمه هم رايجه
ولي من مرده ته ديگ شكرپلو هستم

مشق شب:

 https://public.sn2.livefilestore.com/y1pG7vQN3p510kkBsnEew0fQN3vwiSwVA7HHTU7huRRZX-lasGCSdiIAeeRhu5kYbhHKPkGIYpJvzKwxoFXa_7JWQ/%D9%82%DB%8C%D9%85%D9%87%20%D8%A8%D9%88%D8%B4%D9%87%D8%B1%DB%8C.JPG?psid=1


سخن آقای شوهر بعد از خوردن اولین قاشق از خورشت
هوووووم فوق العاده است

وبعد از خوردن اخرین قاشق


لطفا دیگه همیشه قیمه رو همینطوری درست کن

و اما خودم ،من کلا خیلی خورشت قیمه نمیخورم یا بهتره بگم نمیخوردم چون ان روز غذای من شد خورشت خالی
راستش وقتی بچه بودم یک دوست عرب داشتیم که البته اصلشون مال گناوه بود ولی ساکن کویت بودند و مثل عربها هم  لباس میپوشید هر وقت میومد خونمون واسمون خیلی چیزها درست میکرد اسمش هم فاطمه بود که اسمش رو با ساکن روی ف صدا میزدن  و همیشه امدن فاطمه  مهربون  به ایران برام یکی از  دوست داشتنی ترین روزهایی بود که تو دوران بچگی دوست داشتم ،یکی از چیزهایی که فاطمه خدا بیامرز واسمون درست میکرد چیزی بود که من عاشقش بودم و همیشه توی هر غذای عربی دنبال طعم ان بودم و پیداش هم نمیکردم تا روزی که این قیمه رو مادر عزیزتون  زحمت کشیدن و من از قیافش یاد همون خوراک افتادم و جالب اینجاست روزی که این قیمه رو درست کردم و خوردم همش قیافه فاطمه نازنین جلوی چشمام بود و همون طعم دوست داشتنی رو بعد از سالها دوباره چشیدم  طعم روزهای شیرین بچگی که از سر و کول فاطمه بالا میرفتیم و برامون شعرهای عربی میخوند و دست میزد و بوی غذاهاش توی خونمون میپیچید ،شاید همون خوراک نبود ولی من همینطور با قاشق توی دهنم مزه مزش میکردم و در حالیکه بغض کرده بودم با خودم میگفتم یادش بخیر
از مادر بزرگوار شف واقعا تشکر میکنم

من هم با گوشتکوب برقی موادو کوبیدم
طیبه جون زیادی لهش نکردم؟
راستی این ظرفها هم به عشق مروارید جون و پریس نازنین
باز هم ممنون

خدا رحمتشون كنه. فقط آدماي خوبن كه همچين خاطراتي به جا ميذارن

بهاره جون شما دست به هرچي ميزنيد عالي ميشه چون با دقت خاصي آشپزي ميكنيد
قيمه رو معمولا خوب ميكوبن پس خيالتون راحت كه زياد كوبيدنش مشكل نداره
ولي جسارتا يه كم بايد كم آب تر باشه كه بيشتر كش بياد
ولي رنگ و فرم وهمه چيزش واقعا عالي شده
عكسش هم واقعا زيباست و مخصوصا ته ديگ شكر پلوش منو صدا ميزنه
اصلا داره اسمم رو جيغ ميكشه
:D

واقعا ممنونم از راهنماییتون ،
چشم حتما  از دفعه دیگه ، خوشمزه تریش هم بیشتر میشه ،خودم وسواس به خرج داده بودم هی فکر میکردم نکنه خیلی ابش کم شه
این  خورشت دیگه شده جز غذاهای اصلی خونه ما خیلی خوب شد که فهمیدم
فکر میکردم مشکلش همون زیاد کوبیده شدنشه
مرسی عزیزم

با سلام دوست عزیز بوشهری خودم
منم بوشهری هستم خیلی قیمه و اش بوشهر رو دوست دارم دستت درد نکنه گلم

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...