2012/09/18

بستني جَمبُو


من جَمبُو خيلي دوست دارم. در سال فقط يك ماهي فصلشه و تا چشم به هم ميذارم تموم ميشه
مادربزرگم عاشق جمبوه منم هر سال تا جايي كه ميتونم واسه اش از زير درخت جمع ميكنم و ميبرم. امسال كه داشتم واسه مادربزرگم جمبو جمع ميكردم به ذهنم رسيد باهاش بستني درست كنم. من كه با همه ميوه ها بستني درست ميكنم چرا جمبو به اين خوشرنگي رو تبديل به بستني نكنم؟!

ميخواستم بشينم در مورد جمبو واسه تون يه چيزايي تايپ كنم چون ميدونستم اكثرتون حتي اسمش هم به گوشتون نخورده چه برسه به اينكه خورده باشيدش... كه ديدم به به ويكيپديا زحمتش رو كشيده. پس منم اطلاعاتش رو لينك ميكنم. جمبو Jambow (اين لينك انگليسيش) با توجه به ويكيپدياي فارسي همچين تعريفي داره:


جمبو نام درخت میوه دار و همیشه سبزی است که در شهر‌ها و مناطق ساحلی جنوب ایران می‌روید . این درخت گرمسیری با نام علمی (Syzygium cumini) بومی کشورهای هند، سریلانکا، بنگلادش و اندونزی است . نام این درخت در ایران برگرفته از نام هندی آن است . امروزه علاوه بر این کشورها، در بسیاری از کشورهای دیگر از جمله فیلیپین، میانمار، برزیل، جزایر و کشورهای آمریکای مرکزی، فلوریدای آمریکا و برخی کشورهای آفریقایی درخت جمبو وجود دارد . این درخت در قرن خورشیدی حاضر به جنوب ایران وارد شده‌است .
درخت جمبو از جمله درختان سریع الرشد است که در دو سالگی می‌تواند به بلندی بیش از سه متر برسد . در هند این درخت تا سی متر ارتفاع پیدا می‌کند، ولی در جنوب ایران معمولا به بلندی ۷ تا ۱۴ متر دیده می‌شود . این درخت بیش از صد سال عمر می‌کند . منطقه رویش این گیاه از ساحل دریا تا ارتفاع ۱۸۰۰ متر از سطح دریا است ولی از ارتفاع ۶۰۰ متر به بالا میوه نمی‌دهد .
از آنجا که درخت جمبو تاج و منظره زیبایی دارد در بسیاری از مناطق رویش به عنوان درخت زینتی و سایه دار استفاده می‌شود . چوب آن محکم است و در مقابل آب استقامت زیادی دارد . در برخی کشورها از چوب جمبو برای ساخت تراورس و وسایل و ابزارالات کشاورزی و روستایی و نیز سوخت استفاده می‌شود . از پوست این درخت به خاطر داشتن ۸ تا ۱۹ درصد تانن در صنعت چرم‌سازی استفاده می‌شود . گل‌های این درخت نیز مورد علاقه زنبورهای عسل است و به همین خاطر در صنعت زنبورداری مؤثر می‌باشد . در جنوب ایران این درخت در ماههای تیر و مرداد ثمر می‌دهد . میوه رسیده جمبو سیاهرنگ است و به شکل و اندازه زیتون و یا کمی بزرگتر است . میوه جمبو که به صورت خوشه‌ای است، نخست کوچک و سبز است رفته رفته بزرگتر و سرخرنگ می‌شود و سپس به رنگ سیاه در می‌آید . میوه جمبو هسته بزرگی دارد که سخت نیست . بخش خوردنی آن نرم و آبدار است . جمبو کال گس و ترش است ولی میوه رسیده شیرین و کمی ترش است . از جمبو می‌توان سرکه،  ژله و انواع شربت‌ها تهیه کرد . سرکه جمبو به دلیل خوشرنگ و معطر بودن در سراسر کشور هند ساخته و استفاده می‌شود . جمبو دارای انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی است . علاوه بر اینها، بخش‌های مختلف گیاه ارزش دارویی دارند، به ویژه هسته‌های جمبو در درمان و کنترل بیماری قند ( دیابت ) مؤثرند.
در ادیان بودایی و هندی درخت جمبو مقدس و محترم است و افسانه‌های زیادی درباره آن وجود دارد



جمبو به حدي رنگ بنفشش تند و پر رنگه كه دست بزنيد دستتون رنگي ميشه (و دست بچه تون و لباساي بچه تون و موكت و فرش و .... مرسي ني ني!) اگه دقت كنيد زير ناخنم كمي بنفش شده كه دليلش تنبلي بيش از حد و نپوشيدن 
دستكشه. شما چشماتون رو ببنديد
دليل اينكه  من دستكش نميپوشم اينه كه وقتي جمبو ها ميافتن رو زمين مشكنن و توشون خاكي ميشه و خاكش رو هم بايد حتما با دست بشورم وگرنه به نظرم تميز نميشن پس دستكش رو بيخيال ميشم
سايزش رو هم ملاحظه ميكنيد. البته اين درشت و رسيده شه. ريزتر هم داره


جمبو وقتي از اون بالا ميافته پايين به دليل ارتفاع و وزن و جاذبه و اينا ... ميشكنه. اين هم شكسته شه كه رنگ داخلش رو 
به خوبي ميتونيد ببينيد
فصل جمبو كه ميشه... يعني حدوداي مرداد و شهريور... عيش منه و گنجشكا ... من ناخنامو رنگي ميكنم و اونها هم (گلاب
 به روتون روم به ديوار) لباساي روي بند رو 

جمبو 1 ليوان
شير يك ليوان
زرده تخم مرغ 4 عدد
وانيل 1 ق چ
خامه 200 ميلي ليتر


جبمو ها رو له كردم كه عصاره شون رو به بستني پس بدن



مطابق دستور بستني درست كردم
يعني شير و شكر رو روي حرارت گذاشتم
زرده تخم مرغها رو هم زدم
كمي از شير گرم بهش اضافه كردم
به مخلوط شير و شكر برش گردوندم
روي حرارت هم زدم تا غليظ شد
براي رسپي مرحله به مرحله بستني به اين لينك مراجعه كنيد

جمبو هاي له شده رو به كاسترد داغ اضافه كردم و ويسكش كردم تا خوب مخلوط شه

روي ظرف حاوي يخ قرارش دادم و ويسك كردم تا كاملا سرد بشه

با استيك بلندر به خوبي ميكسش كردم. همينطور كه ميبينيد جمبو ها رنگ بنفششون رو كاملا به كاسترد دادن و خيلي خوشرنگ شده
همين الانشم خوشمزه است اما بايد مطابق دستور تبديل به بستنيش كنيم. يا بريزيمش توي دستگاه آيس كريم ميكر



و بستني ما آماده سروه


به نظر خودم كه خيلي خوشمزه است. هر كي خورد هم خوشش اومد. مزه جمبو توش كاملا مشهوده ولي اونقدر نيست كه مزه بستني رو خراب كنه و زبونمون اذيت شه



آخه ميدونيد جمبو يه بافت خاصي داره وقتي ميخوريش زبونت يه جوريش ميشه يه چيزي تو مايه هاي كيوي. البته طعم شيرين خاصي داره يه اپسيلون هم ته مزه ترشي داره. ولي عطرش خاصه و مثل هيچي نيست كه مثال بزنم
انشالا تو اين فصل پاتون به جنوب كشور رسيد امتحانش كنيد


تجربه جالب و موفقيت آميزي بود. به حدي از اين تركيب رنگ جمبو در دسر خوشم اومد كه تصميم گرفتم سال ديگه فصل جمبو كه شروع شد برم تو كار مافن و پن كيك و ژله و پودينگ و چيزكيك و ...
رنگ بنفش به اين خوشگلي... تا وقتي جمبو هست بلوبري ميخوايم چيكار؟!!!

41 comments:

سلام گلم خسته نباشی روزای فرد که میشه از خواب پامیشم میام کارگاه مطمئنم مثل همیشه دستوراتون عالیه با تما م نکاتش با اینکه جمبو ندارم ولی دستورتونو سیو میکنم عاشق وبلاگتونم  

طیبه جون شاید ما فقیر فقرا نتونیم جَمبو و بستنی ش رو درست کنیم و بخوریم :( اما همین که اطلاعات عمومی مون بالا رفت و فهمیدیم همچین میوه بومی هم هست دستت درد نکنه :)
با این وصف از مزه ش، به نظر خیلی باید خوشمزه باشه.

چه خوشرنگن اینا!! خانواده شوهر منم جنوبی هستن، بگم برام از اینا بیارن :دی
حالا به جای این جمبو میشه زغال اخته یا شاتوت زد که این رنگی هم بشه؟ 

حقیقتا خوشرنگه..ما که جمبو نداریم فکر کنم بتونیم با زغال اخته که خیالی شبیه به جمبو شماست همینو بسازیم.تعریفت از طعم جمبو شبیه زغال اخته است خیلی..رنگش ولی بنفش نمیشه..قرمز تیره میشه.البته شاتوت و تمشکم که گاهی گیر میاد میشه جایگزین کرد.ولی اونا دیگه این مزه رو نمیدن.مرسی طیبه جون..

 سلاااااااااااااااااااااااااام
چقد خوشرنگه ، به به ، منم مي خوااااااااام

مرسی از اطلاعات جدید. من اول که دیدم فک کردم شاتوته! نگو جمبو ندیده بودیم!

یادش بخیر بچه بودیم خونه عمه خانومم یه درخت بزرگ از این جمها داشتن........ چه دورانی داشتیم البته الان هم هست ولی کمتر شده........ جالبه .... وقتی میخوری دهنت گس میشه زیادی تو طعم بستنی خودشو نشون میده یا نه؟؟؟ و اینکه میوه هاش رو فریز کنم موردی نیست با هسته یا بی هسته اخه همیشه که نیست...... خدایا ما اینجا چری و بلوبری و ..... نداریم در عوض جم داریم .... مگه نه؟؟؟؟

و احتمالا این میوه بهشتی هدیه به مسافرینی است که جرانت می کنند و در خرماپزون (مرداد رو بهش می گن خرماپزون دیگه؟)  بیان جنوب.!!

شف عزیز سلام .... الان دستور سوسیس بندری را میخواهم ولی هرچه سرچ میکنم پیدا نمیشه قبلا توی سایت شما دیدمش میشه راهنمایی کنید یا لینکش را برام بفرستید ؟ ممنون 

واوووووووووووو
عجب بنفش دلربایی طیبه جون
من هم اگه باشم اصلا دستکش نمیپوشم که حسابی دستم این رنگی بشه و هی واسش غش کنم

چه باحال !! جمبو
خیلی جالبه که گوشه کنار کشورمون میوه هایی داریم که حتی اسمش هم واسه اون طرف کشور ناآشناست
یادمه رفته بودم بندر عباس. میوه درخت سدر چیه؟ ازونا دیدم کلی تعجباتی مونده بودم که خدایا اینا چیه با این طعمش
یک پلاستیک بزرگ خریدم آوردم مشهد. خیلی باحال بود

با پوره همه ميوه ها ميتونيد بستني ميوه اي رو درست كنيدها

اتفاقا صحيحش هم همينه كه آدم علمش رو داشته باشه

همه پوره ها رو ميتونيد جايگزين كنيد

زغال اخته ترشه عزيزم
اين ترشيش يه اپسيلونه. در حدي كه زياد متوجه نميشي
بله همه توتها رو ميشه بستني كرد

انشالا به زودي بخوريد

من تاحالا فريز نكردم
يعني كلا اهل ميوه فريز كردن نيستم. به فصل ميخورم

ولي نظرم اينه كه پوره اش رو توي قالب يخ هاي كوچيك فريز كني بهتره

نه بستنيش اصلا گس نميشه

دقيقا خرما پزون كه ميگن همين الانه 
البته فصل جمبو ديگه تمومه

نه من سوسيس بندري تو سايت ندارم
ما اصلا سوسيس نميخريمولي خودم سوسيس درست ميكنمكه تركيبش با دو پيازه سيب زميني و فلفل و رب فراوان ميشه سوسيس بندري

انشالا سال ديگه فصلش تشريف بياريد و لذت ببريد

كُنار
من ميميرم واسه كنار اسفند كه ميشه من اصلا با كنار خودمو سير ميكنم
انواع مختلفشهم هست كه خوشبختانه ما همه مدل درختش رو تو خونه خودمون و مادربزرگم داريم

سلام طیبه جان.از رسپی های خوشگل و خوشمزت ممنون.میشه لطف کنی دستور پخت یه مرغ کامل به صورت شکم پر رو برامون بزاری؟می خوام چیزی باشه که خودت درست کرده باشی.هم سرخ کرده می خوام هم تو فری.امر دیگه ای نیست...(((((((((((((: 

 آهان درسته کُنار ... خوشمزه بود
جمبو هم باید بره توی لیست

شف عزیز نظرتون راجع به خرید بستنی ساز چیه؟   بخرم؟ آیا مارک یا مدل خاصی رو پیشنهاد میدین؟  
با تشکر از شما

سلام طیبه جون ما تو بندرعباس به این میوه میگیم "جم" که اگه رسیده ی رسیده باشه شیرین است  و در غیر این صورت مزهی گس مانندی داره تازشم شربتش به نظر من از همه خوشمزه تره

سلام طیبه جون.این عکسها حاصل مشقهای یک هفته ام هست.کیک ساده که چون قالبم تنگ بود ترک خورد ولی بازم خوب بود .گرانولای سیبو مویز که البته من با کسشمش درست کردم عالی شد.نجات بخش صبهای منه.و چقدر آدم رو سیر نگه میداره هر وقت میخورم برات دعا میکنم.که من رو از صبحونه های یکنواخت رژیمی نجات دادی.دمپخت ماهی بوشهری وای وای واییییییییییییی چقدر لذیذه هرچقدر بگم کم گفتم عزیزم هرچی غذای محلی دارین یاد بدین چون غذاهای جنوبیا خیلی خوشمزه است.تازه شوهرم هم کلی تعریفش رو پیش پدرشون کردن قراره برای اونا هم درست کنم.لاسی انبه رو هم بعد از اینکه از هوای گرم بیرون اومدم خونه درست کردم و خوردم البته بدون شکر.فروزن یوگرتهای مختلف هم دسر خوشمزه ای هست برای من که میخوام وزنم رو ثابت نگهدارم.من با توت و کیوی درست کردم و کرم انبه رو که شما تو کیک بدون کلسترول یاد دادین تبدیل به فروزن کردم چقدر این کرم لذیذ وای من از وقتی رنگ آمیزی ماست با زعفرون رو دیدم کودک درونم فعال شده هرچی میخوام با ماست درست کنم زعفرون هم توش میریزم و هی میام بهش نگاه میکنم.رایستی فروزن شلیل رو هم درست کردم.تازه با همه ی اینا قبل از این که تبدیل به بستنی بشن ترایفل درست کردم که عکش رو براتون میفرستم.راستی یه سوال شما وقتی رژیم گرفتین صورتتون لاغر نشد؟راهی میشناسین که در حالی که وزنمون ثابته صورتمون تپل بشه؟ببخشید اگه سوالم ربطی به وب نداره ولی خواستم از تجاربتون استفاده کنم.بازم ممنون از دسرهای رژیمی.

سلام خسته نباشید ببخشید میخواستم بدونم اگر بستنی سنتی رو بدون تخم مرغ درست کنیم بد میشه

اگر بيشتر از ماهي يكبار درست ميكنيد ميصرفه
يعني ميشه گفت واسه يه معتادي مثل من عاليه
ببينيد مثلا واسه يكنفر در عرض 5 دقيقه بستني آماده است
از اول تا ْ آخر
و ميتونيد كم كالري هم درستشون كنيد
من اتچمنت همزنم رو گرفتم كه ميدونيد كنووده
ولي ماركهاي ديگه رو تجربه ندارم

اتفاقا آرتا جون هم نوشتن كه اسمش هست جم
جالب بود واسم

عزيزم واقعا لذت بردم از كارهاتون
همه ماشالا عالين
و كلي هم از خوندن مطلبتون خوشحال شدم كه عين خودم ذوق ميكنيد
احسنت و ماشلا

والا من چون صورتم كاملا گرده هرگز صورتم لاغر نميشه حتي اگه اسكلت باشم
و بدي هم داره چون آدم رو چاق نشون ميده
ولي يه تجربه دارم كه شايد بد نباشه
اولا كه سعي كنيد با پياده روي لاغر كنيد و نه دو. دوچرخه يا اليپتيكال هم عاليه
و مرتب آب تو دستتون باشه. من رسونده بودمش به 20 ليوان در روز
آب خيلي به صورت كمك ميكنه
بعد از اينكه به وزن دلخواه رسيديد
شروع كنيد به خوب خوردن  اما ورزش رو كنار نذاريد خيلي سريع صورتتون برميگرده سر جاش اما بدنتون لاغر ميمونه
بدن انسان سيستم پيچيده اي داره
ولي نگران نباشيد لاغري صورت فقط واسه همون شرايط سخت لاغر شدنه بعدش ديگه بر ميگرده

چه خوشرنگ !
ببخشید ! مگه خر مغزمونو گاز گرفته که اون موقع سال بیایم جنوب ! :-))
ولی هوس کردم که جمبو بخورم . چرا از این جمبوها رو من قبلا ندیده بودم ؟ به هرحال گناوه و دیلم هم جنوبه ..نیست ؟

ببخشید بهاره خانوم میخواستم ازتون آدرس سوپر سروش که ازش خرید میکنید رو بپرسم(منم شیرازم) تو مسیرایی که میرم که ندیدم با اینکه جاهای پر رفت وآمد شهره(شایدم من ندیدم) ویه سوال دیگه اینکه شما برای تزیین کیک از چه نوع خامه ای استفاده میکنید؟ممنون از راهنماییتون.

كدوم شهري شما شفففف؟ اخه ما هم جنوبيم ولي از اينا نداليم:((

شايد دنبال كاشتنش نبودن
وگرنه با آب و هوا كه سازگاره

 زهرا جان اول بابت تاخیر در پاسخ دادن ازتون عذر میخواهم
عزیزم اگه گفته بودید توی چه محدوده ای هستین بهتر میتونستم راهنماییتون کنم
ولی شعبه  مرکزی سوپر سروش ستارخان هستش ،شعبه های دیگه توی خیابان جهاد سازندگی و تاچارا هستش باز هم اگه بدونم کجا هستین بهتر میتونم راهنماییتون کنم
انوری هم همه چیز پیدا میشه مرکز شهر هم هستش قیمتهاش هم مناسبتره

من  خامه را از دستور خامه فرم گرفته با استفاده از خامه صبحانه درست میکنم
 که لینکش رو براتون میذارم
باز هم سوالی داشتین بپرسین
موفق باشید
http://www.cheftayebeh.ir/2010/07/30.html

ممنونم بهاره جان.ماطرفای سرباز هستیم ولی من معمولا توی ملاصدرا و ستاد خیلی رفت و آمد میکنم ولی ندیده بودم.بازم ازتون تشکر میکنم.لطف کردید.

هی یادش به خیر  ماتو خونامون دو تا جمبو داشتیم که البته نوعش با این فرق میکر اون کوچیکتر و کپل تر بود البته از این نوعش شیرین تره 
دلم هوس جمبو کرده

اتفاقا من و دوستم هم داشتيم دو روز پيش اين عكسها رو باز نگاه ميكرديم هواي جمبو زد به سرمون

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...