2012/10/09

گوجه فرنگي خشك شده خانگي


سان درايد تُمِيتُو sun-dried tomatoes يا "گوجه فرنگي خشك شده زير حرارت آفتاب" يكي از محصولاتيه كه در آشپزي كاربرد فراواني داره. فرايندش هم خيلي ساده است. گوجه فرنگي رو نصف ميكنن و زير نور خورشيد قرار ميدن تا زماني كه آبش تبخير شده و كاملا خشك شه.
از گوجه فرنگي خشك شده در اكثر غذاهاي ايتاليايي از جمله پاستاها و پيتزاها استفاده ميكنن. و چون گوجه فرنگي بعد از خشك شدن همه خواص و ويتامينهاش رو حفظ ميكنه و طعمش هم به مراتب قوي تر و خوشمزه تر ميشه در آشپزي تمام كشورها خودش رو جا داده. مثلا من خودم وقتي ميخوام كباب مرغ يا ماهي (يا غذاهاي رژيمي ديگه) رو واسه ناهارم درست كنم حتما كنارش گوجه فرنگي خشك شده هم درست ميكنم كه طعم خاصي به غذاي رژيميم بده و لذتبخشش كنه.


در بازار اكثر كشورها گوجه فرنگي خشك شده به وفور پيدا ميشه. اين بسته اي كه ميبينيد رو مرواريد جون واسه من فرستاده بودن كه طعمش رو امتحان كنم.
متاسفانه اين محصول رو به صورت بسته بندي در فروشگاههاي شهرهامون نميتونيم پيدا كنيم. اما اگه بگرديد تو بعضي آجيل و خشكبار فروشيهاي شيك ميتونيد گوجه فرنگي خشك شده رو در كنار چيپس ميوه خشك شده پيدا كنيد.
و البته من ورژن خونگيش رو ترجيح ميدم. چون مطمئنم مواد شيميايي توش نداره و با خيال راحت باهاش آشپزي ميكنم
چون شهر ما بي اندازه مرطوبه يه چيزايي مثل چيپس ميوه و لواشك و گوجه خشك رو نميشه زير آفتاب خشك كرد. در واقع اينا رو اينجا زير آفتاب بذاري خيس تر ميشن!
من قبلا شيوه تهيه چيپس ميوه در فر رو گفته بودم. اينبار هم شيوه تهيه "گوجه فرنگي خشك شده در فر" رو توضيح ميدم. شايد شما هم حتي با وجود زندگي در شهرهاي با هواي خشك مايل باشيد از اين روش استفاده كنيد چون به مراتب سريعتره. و همه مون ميدونيم كه همه مون چقدر عجوليم!



حالا از چه نوع گوجه فرنگي اي استفاده كنيم؟
تلاش كنيد دنبال گوجه فرنگي هايي باشيد كه آبدار و له نيستن. يعني گوجه هايي كه كشيده و نيمه سفت و گوشتي هستن مناسب اين كاره
گوجه فرنگي ها رو از طول نصف كنيد.
يه كم فشارشون بديد و بچلونيدشون كه اگه احيانا هم آب كمي كنار دونه هاش هست بچكه و خشك شه
يك عدد شبكه فر رو روي سيني فر قرار بديد. البته من سيني فر رو هم با فويل آلومينيومي ميپوشونم كه در شستن صرفه جويي كنم
گوجه ها رو روي شبكه قرار بديد به طوري كه قسمت برش خورده اش رو به بالا باشه
مقدار كمي نمك روي گوجه ها بپاشيد
فر رو روي كمترين درجه ممكن قرار بديد. اگه 100 يا 110 باشه چه بهتر نشد هم 120 هر چي كمتر بهتر.
سيني رو توي فر بذاريد


گوجه ها با حرارت بسيار ملايم فر آبشون كشيده ميشه و خشك ميشن. بسته به سايز و رطوبت گوجه ها معمولا بين 6 تا 12 ساعت طول ميكشه تا گوجه ها خشك شن
براي گوجه هاي با سايز متوسط من معمولا 8 ساعته جواب ميگيرم
و گوجه هاي ريز يا "چري تميتو" و "گريپ تميتو" يعني از اين گوجه هاي فانتزي كه در بسته بندي به فروش ميرسن معمولا 5 ساعته آماده است
ديگه حتما متوجه شديد كه زمان پخت بستگي به سايز داره
وقتي آماده است كه زماني كه در دست ميگيريم و فشارش ميديم خشك باشه و آبي نداشته باشه اما جنسش لاستيكي و انعطاف پذير باشه . يعني اگر زيادي توي فر بمونه و زيادي آبش گرفته شه در حدي خشك ميشه كه انعطاف پذير نيست و اگر خمش كنيم ميشكنه.  پس بعد از 6 ساعت ديگه هر نيم ساعت يه سري بهشون بزنيد



در اين تصوير من از مدل صنعتي و خونگيش واسه تون عكس گرفتم كه متوجه تفاوتشون باشيد (سمت راست صنعتيه و سمت چپ خانگي)
چون در نوع صنعتي از مدل گوجه متفاوتي استفاده شده رنگش فرق ميكنه. اما كيفيت و جنسشون تو يه مايه است
و من اون رنگ قرمز جيغ مدل خانگيش رو خيلي دوست دارم. مخصوصا كه خيالم راحته مواد شيميايي هم نداره


همينجا جا داره توضيح بدم چون مواد نگهداري كننده توش نداره عمرش به اندازه مدل صنعتيش نيست. اجازه بديد كاملا سرد شه بعد توي زيپ لاك يا ظروفي كه درشون كيپ ميشه در يخچال نگهداري كنيد. يا فريز كنيد. ميگن به اين شكل گوجه خشك ماهها عمر ميكنه
يا اينكه توي يه شيشه روغن زيتون و سبزيجات معطر خشك بريزيد و گوجه خشكهاتون رو توش بريزيد و بعد از يك روز توي يخچال قرار بديد و نگهداري كنيد. باز ميگن ماهها عمر ميكنه
مدت زماني كه گوجه خشك توي يخچال يا فريزر ميمونه بستگي به نوع يخچال داره و من نميتونم زمان دقيقش رو بگم. واقعيتش هم اينه كه خودم معمولا ظرف يكي دو روز مصرفش ميكنم يا اينكه باهاش پِستو درست ميكنم و پستو رو توي شيشه تا چندين روز نگهداري ميكنم و چون غذاي هميشگيمه اونم سريع مصرف ميشه پس خودم تجربه اي روي زمان ماندگاريش ندارم. پيشنهادم به شما هم اينه كه تازه مصرف كنيد.

53 comments:

خیلی خیلی عالی بود...من توی آفتاب خشک می کردم و همیشه نگران تمیزی و باد و خاکش بودم...همین امروز اینجوری درست می کنم

مطمنا خونگیش بهتره
چون من عین همون بسته مروارید جون رو دارم ولی برای من بینهایت شوره
حتی یه بار باهاش یه مدل نون درست کردم اقای شوهر که خیلی نمکی تر از منه میگفت اینا چیه ریختی تو نونت چرا اینقده شوره!
شور و ترش
ولی خب کی حوصله داره 8 ساعت پای فر وایسته
یه روزی اگه رطوبت شهرمون نابود شد مدل افتابیشو امتحان میکنم
:)

هشت ساعت؟!!!!
گازمون خراب نمیشه؟ :)
راستی اینایی که من توی سالاد یا پیتزاهای ایتالیایی دیدم انگار گوجه رو از عرض برش زده بودن. اونجوری نمیشه درستش کرد؟ 

طیبه جون تولدت مبارک باشه :*) امیدوارم همیشه سلامت و تندرست باشی و کنار خانواده عزیز و دوست داشتنی ت روزگار خوش و شادی رو داشته باشی. و از ته ته ته دلم برات بهترین ها رو از خدا می خوام.

این گوجه ها عالی هستن و حتماً حتماً درست می کنم.
چقدر تفاوت خونگی ش با کارخونه گیش چشمگیره. رنگش هیجان انگیره :)
فقط یه سوال! برای نگهداری طولانی مدت توی کابینت باشه بهتره یا تو یخچال و فریزر؟

منم عاشق گوجه خشكم مخصوصا رو پيتزا! من اينارو ميريزم تو يه شيشه روغن زيتون بو دار با چندتا حبه سير. خيلي خوشمزه ميشن و  روغن زيتونم عالي ميشه طعمش. 

سلام
مرسي طيبه جون
هميشه از ايده هات لذت ميبرم
من رتتويي رو درستيدم ،مرسي همه از رنگش و تركيبش خوششون اومد ،بازم مرسي
عكسش رو هم ميذارم

اوه يادم رفت لينك بذارم
اينم لينكش
 http://www.cheftayebeh.ir/2009/12/blog-post_15.html

راستي توي شهر ما راحت ميشه تو يافتاب خشك كرد ،مامانم هميشه گوجه خشك شده داره 

از پست خوبتون ممنون
دیدم تولدتونه گفتم خوبه منم به جمع دوستاتون اضافه شم و تبریک بگم. انشالا سالم و خوش کنار خانواده تون سالها زنده باشین.

سلام طیبه خانوم......من اولین باره موفق می شم پیغام بذارم....
خیلی خیلی ازت ممنونم ..چون با آموزشهای خوب و صادقانت....حال و هوای منو عوض کردی...تا حالا چند تا از دستوراتو درست کردم.....خیلی کیف داشت
منم یه پسر 3 ساله دارم که به انتخاب خودم خانه دار شدم تا رسالت مادر بودنم را کامل انجام بدم ولی یکنواختی کار خونه آدمو کسل می کنه....الان کلی کیف می کنم با درست کردن غذاهای جدید....
از لحن بیان مطالبت هم خیلی خوشم می آد.
به امید روزی که جبران محبت کنم....

یه سلام مجدد به همه دوستانی که در کارگاه همکلاسی هستیم.....
در مورد رسالت مادری جسارت نکرده باشم به مادرهای شاغل........من توان انجام و مدیریت هر دو را نداشتم....
پس ترجیح دادم فعالیت های اجتماعی را تعطیل کنم ببینم یه باقیات الصالحات می تونم تربیت کنم..

بعد از اینهمه زحمت و هزینه چه کاریه به این سرعت خورده بشه؟؟؟من درست می کنم ولی میذارم بمونه واسه سر سیاه زمستون که اونموقع اینجا (من شمالم) گوجه های سفید دارن به قیمت خون بابا بزرگ فقیدشون

راستی شف جونم یه سوال چند روزه میخوام بپرسم هی یادم میره!
من یه دستور برای کادایف پیدا کردم که بنظرم با اونی که خوردم مطابقت داره. اما توش از دو نوع خامه استفاده کرده. یکی 38% و یکی هم 12%. به نظرت باید چی استفاده کنم بجاش؟

سلام طیبه جون،تولدت مبارک خانمی،امیدوارم سالهای سال خوش و خوشبخت زندگی کنی ،میدونی طیبه جون چی دلم میخواد؟.....اینکه یه روز با شاگردهای کارگاه یه جشن تولد حسابی برات بگیریم و شف هنرمندمون رو از نزدیک زیارت کنیم میدونم امکانش نیست ولی به قول معروف:آرزویم بر جوانان عیب نیست
موفق باشی عزیزم

یه دستور عالی و کاربردی
طیبه جان روز میلادتون مبارک از درگاه خداوند عمر طولانی و با عزت همراه با شعف و شادمانی برایتان  ارزومندم 

به به...من معمولا آماده میخرم ولی اوایل که کسی نمیدونست گوجه خشک چه جونوریه(!!) خودم توی فر درستش میکردم....یه چیز رو یادت رفت بگی شف جونم...صنعتی اش به هیچ وجه "عطــــــــر" خونگیشو نداره...ینی حالا حالا ها 
باید بدوه تا به پاش برسه!!‌:دی 
به نظر من بیشتر از همه توی پیتزا یا هرچی که زیرش خمیر نونی و روش پنیر داشته باشه جواب میده این گوجه خشک
من با بلندر پودرش میکنم و تقریبا توی هرررررچی درست میکنم میریزم!!
❤بازم دستت درد نکنه با این دستورهای کارآمد و عالی و بدرد بخورراســـتی...پستو مگه گوجه داره توش؟؟؟من با ریحون و سیر و گردو درستش میکنم
به قول خودت بلندر و یالا
:))))

گربه رو نميگيد
من بچه كه بودم وقتي ميخواستم لواشك درست كنم بايد كشيك گربه ها رو ميدادم

اگر فر گازي باشه ميشه وگرنه با فر برقي كه خيلي هزينه اش بالاست
در ضمن قرار نيست كه كنار فر باشيم

هشت ساعت كه چيزي نيست
من يادمه نزديك عيد كه ميشد شبانه روز از ساعت 5 صبح اين فر من روشن بود و انواع شيريني هاي سنتي رو درست ميكردم تا آخر شب. باز فرداش از نو
فقط خودم از پا ميافتادم وگرنه فر سر پا بود
:p

يعني مخلوط ميشه يا جدا جدا؟

مرسي منير جون انشالا شما در كنار عزيزانتون خوشبخت زندگي كنيد

من اينجا هيچي رو نميتونم بيرون از يخچال بذارم درجا حشره ميزنه
رنگش مربوط به نوعشه

بله و همون رو هم ميشه پستو كرد و چون بيشتر مونده بوده اسانس و طعمش اينتنسيو تره

زيبا شده
احسنت و نوش جان

به به خوش به سعادتتون

تشكر ميكنم از محبتتون

به نظر من كه كار درستيه و آدم بيشتر به بچه اش ميرسه
البته من همون شش ماهي هم كه مرخصي بودم داشتم دق ميكردم. نميتونم تو خونه بشينم ولي گاهي فكر ميكنم نبايد بذارم بچه ام مثل خودم تك و تنها بار بياد
انشالا كه موفق باشيد

جدي؟
من جايي زندگي ميكنم كه گوجه هاش صادر ميشه به جاهاي شيك دنيا اينه كه كيفيتش با همه جا فرق ميكنه 
البته بدهاش رو واسه خودمون باقي ميذارن ولي باز هميشه خوشرنگه

قربان محبتتون
آرزوي دوري نيست يه برنامه دارم شايد تا دو سه سال ديگه حتما عمليش ميكنم

مرسي عزيزم همچينين براي شما

بله خيلي كاربرد داره
صحيح ميفرماييد بايد مارك خوبي باشه كه طعم خوبي داشته باشه همه شون عالي نيستن
ولي خونگيش ديگه كنترلش دست خودمونه
بله پودر گوجه پودر فلفل دلمه اي پودر لبو پودر كلم 
همه در آشپزي كاربرد داره
بله پستوش در پست بعد
عاليه حتما درست كنيد

بله عزیزم. نوشته بود همه رو روی هم بریزم. ...

ممنون از توجهت......خوشحال شدم جوابتو دیدم.....دورا دور دوست دارم............واقعا و جدی می گم..

به به مرسی جالبه که به هر چیزی که فکر می کنم بعدش شما دستورش و میگذارید بازم ممنون
 

سلام شف عزیز
خیلی وقته که پیگیر مطالب شما هستم و لذت میبرم
و استفاده میکنم
با اجازتون تو خوشمزه خونه کوچیکم لینکتون میکنم
تا دسترسی به مطالبتون برام راحت تر باشه
شاد باشید همیشه

.. عاطفه ..

http://khoshmazeh-khooneh.blogspot.ca/

سلام شف عزيز من مدتي است از سايت شما استفاده ميكنم ولي تابه حال كامنت نگذاشتم .سايت خيلي خوب وآموزنده اي داريد واز آشنايي با شما خوشحالم .هرچيز جديدي كه درست مي كنم دختر كوچكم مي گويد حتما از شف طيبه ياد گرفتي گرانولا ها خيلي طالب پيدا كرده است .اميدوارم دانش تان روزبه روز بيشترشودوبه ما هم آموزش دهيد.  

خب پس حله 
جمع ميزنيم ديگه
درصدها رو جمع ميزنيم معدل ميگيريم و استفاده ميكنيم
ببينيد از هركدوم چقدر داده بعد جمع بزنيد و تناسب ببنديد و ببينيد از چقدر خامه 30 درصد ميتونيد استفاده كنيد

به به چه وبلاگ زيبايي و چه عكسهاي با كيفيتي
من هر بار كه دوستان لينك يه وبلاگ آشپزي رو ميذارن كلي ذوق ميكنم چون عقيده دارم بايد ايرانيها در اين مورد در دنيا پيشرفت كنن و عكس غذاهاي ايراني هم در اينترنت معروف شه
انشالا كه هميشه در كارتون موفق باشيد

قربان محبتتون
انشالا كه مفيد واقع بشه

آهان.. این نوشته که یه لیتر 12% و یه لیتر 38%. پس من باید دو لیتر 25% بریزم. 

الان تو بازار هم 30 داريم هم بيست ميتونيد از تركيبش استفاده كنيد
ولي اگه من جاي شما بودن همه رو از 30 درصد استفاده ميكردم چون اسمش سيه عملا سي نيست

اینهمه ساعت فر روشن باشه خراب نمیشه؟
 

از شف دوستان چند روز پیش همین سوال رو کرده بودن، جوابش رو براتون اینجا کپی پیست می کنم، البته در همین قسمت کامنت هاست:

هشت ساعت كه چيزي نيست
من يادمه نزديك عيد كه ميشد شبانه روز از ساعت 5 صبح اين فر من روشن بود و انواع شيريني هاي سنتي رو درست ميكردم تا آخر شب. باز فرداش از نو
فقط خودم از پا ميافتادم وگرنه فر سر پا بود
:p

سلام. می دونم من عقب موندم. ولی می تونم بپرسم مشه روی بخاری هم گوجه یا میوه ها رو خشک کرد. آخه شهر ما کوهستانییه و از مهر بخاری ها روشن شده. خب اینطوری میشه صرف جویی هم کرد که دیگه فر رو رو شن نکنم و از گرمای بخاری استفاده دیگه ای هم بکنم.  یادم هس لواشک رو رو بخاری خشک کردیم خوب هم شد. لطفا  جواب بدین.

سیستم میوه و سبزیجات خشک دقیقا عین لواشکه
من لواشک رو هم با همین دما و سیستم فر درست میکنم
پس شما هم اگر لواشک رو اونجوری خوب عمل میارید در این هم انشالا موفق خواهید شد

 ممنون جواب دادین. گوجه ها چند روزی بود یخچال بود ترسیدم خراب شه قبل پاسختون ، رو بخاری امتحانشون کردم. خوشبختانه خیلی خوب خشک شد. زمانش طولانی تر شد ولی خشگل خشک شدند.  تصمیم دارم هر سال از گوجه های باغچه مامانم اینا! یا بستان محلمون کلی گوجه خشک کنم. یک دنیا ممنون. 

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...