قليه ماهي

قليه معروف بوشهري

للك

للك يا گمنه جايگزين مناسبي براي برنج

مُي كُم گرفته

ماهي شكم پر بوشهري

ته چين مرغ

ته چين لايه اي سه طبقه

كباب ننه

كتلت گوشت كرانچي تهيه شده در دستان مادربزرگ

2019/08/24

ترافل شکلاتی با مغز آلبالو

1

اصلا کسی هم هست که ندونه من دیوانه شکلاتم؟ اینقدر این موضوع رو جار زدم که کسی باقی نمونده که ندونه من معتاد خراب شکلات تشریف دارم. اونم فقط با دوز بالا. بالای 85 درصد خلوص. اصل جنس.

حالا قطعا تعجبی نخواهد داشت که بگم جفت بچه هام هم این موضوع رو از من به ارٍث بردن طفلکیها. متاسفانه یک نارسایی ژنتیکی هست که از مادرشون بهشون منتقل شده! به همین دلیل و واسه اینکه به سرنوشت مامانشون دچار نشن، من به ندرت شکلات میخرم که چیزی تو خونه نداشته باشیم که وسوسه مون کنه. لذا لیانا دست به دامن باباییش میشه و مرتب صداش از اتاق آقای شوهر به گوش میرسه که میگه: "بابایی شتلاق میخوام"


2

خیلی وقت بود شیرینی شکلاتی واسه بچه ها درست نکرده بودم و دیگه وقتش بود با یه ترافل شکلاتی با مغز میوه خوشحالشون کنم. ببخشید، منظورم "ترافل شتلاقی" بود. آخه قرار گذاشته بودیم زین پس به جای واژه بیگانه و نا مانوس شکلات، بگوییم شتلاق!


IMG-9173

خامه 100 گرم

شکلات 200 گرم

آلبالو 14 تا 16 عدد

پودر کاکائو یا ترافل رنگی برای تزئین


IMG-9114

درست کردن ترافل شتلاقی کار خیلی راحتیه. خامه رو توی ظرف ریخته و روی حرارت اجاق و یا توی مایکروفر گرمش میکنیم. در حدی که چند حباب کوچک در حاشیه اش دیده بشه . اجازه ندید خامه بجوشه.

برای شتلاق هم میتونید از شتلاق با هر درصدی که دوست دارید استفاده کنید. اما من مصرف شتلاق تلخ با درصد خلوص بالا رو توصیه میکنم. چون مفید تره. البته فقط در صورتی که طعم تلخش آزارتون نده.


IMG-9119

شتلاق رو خرد کرده و درون کاسه حاوی خامه داغ میریزیم.


IMG-9122

با قاشق شتلاق ها رو درون خامه فرو میبریم اما هم نمیزنیم.


IMG-9126

بعد از 5 دقیقه شروع میکنیم به هم زدن.

حرارت موجود در خامه باعث میشه که شتلاق به آرامی ذوب بشه. و حالا با هم زدن، این دو ماده به خوبی با هم ترکیب خواهند شد.


IMG-9128

فرآیند تهیه اش دقیقا مثل گنش هست.

یعنی الان شما عملا یک گنش شتلاقی دارید.


IMG-9132

کاسه رو درون یخچال قرار داده و هر ده دقیقه یکبار از یخچال خارج کرده و همش میزنیم.

اینکار رو ادامه میدیم تا زمانی که سفتیش به اندازه ای باشه که مثل یک خمیر بشه بهش فرم داد.


IMG-9134

حالا کاسه رو از یخچال خارج کرده و یک مقدار از خمیر شتلاقی رو برداشته و به کمک انگشتان پهنش میکنیم.

یک دونه آلبالوی هسته گرفته شده درونش قرار میدیم.

اگر فصل آلبالو نیست میتونید از آلبالوی فریز شده استفاده کنید. یا کمپوت آلبالو یا مربای آلبالو.


IMG-9137

خمیر رو دور آلبالو میپیچیم و کف دست قلش میدیم تا توپک شتلاقی مون شکل بگیره.


IMG-9141

میتونیم ترافل رو همینطوری ساده سرو کنیم و یا اینکه درون شکلات مذاب و یا پودر کاکائو و یا ترافل های خیلی ریز رنگی بغلتونیم.


IMG-9146

در خانه ما از ابتدا تا انتهای کار رو بچه ها انجام میدن.

هم خیلی ساده است هم اینکه این دوتا وروجک از سوختن نمیترستند! هرچی هم بگی "این داغه میسوزی مامان"، کسی ترتیب اثر نمیده!


IMG-9149

تا من میخوام کاری انجام بدم، لیانا چهار زانو بغل دستم نشسته! مدرک جرم اون پایین تصویر سمت راست مشاهده میشود!


IMG-9155

بعد یه وقت تصور نکنید مهدی بزرگ شده و دیگه از سرش افتاده. نه! این پسر از همون نوزادی تا الان همراه همیشگی مامانش بوده و هست.

فقط الان زحمت من واسه مدیریت و کنترلشون -که کار به گیس و گیس کشی و خون و خون ریزی نکشه- خیلی بیشتر شده! اعصاب پولادین میخواد. خوبیش به اینه که من هشت سال تجربه کاری دارم و به راحتی میتونم آروم نگهشون دارم! البته در تمام مدت بهشون چسبیدم که یه وقت بلایی به سر خودشون نیارند. یکی از دلایلی که همیشه فیلمها و عکسها رو کلوزآپ میگیرم همینه. نمیتونم ریسک کنم و به خاطر داشتن فیلم از نمای دور واسه خودم شر بسازم!
یعنی کافیه ازشون فاصله بگیرم، قطعا باید چند ساعت درگیر تمیز کردن موادی که ریختن کف خونه و پاشیدن به در و دیوار باشم. 


IMG-9174

ترافل بهترین حالت سروش اینه که همدما با محیط سرو بشه.

پس ترافل ها رو در ظرف در بسته در یخچال نگهداری کرده اما برای سرو، از چند دقیقا قبل بیرونش بیارید تا به دمای محیط برسه.

تعداد ترافل ها بستگی به خودتون داره و اینکه دوست داشته باشید ترافلها درشت باشن یا کوچک. میتونید 10 تا و یا 16 تا درست کنید.


IMG-9179

من ترافل ها رو کاملا تلخ و غلتونده شده در پودر کاکائوی تلخ دوست دارم.

اما برای بچه ها ترکیبی از شکلات تلخ و شکلات شیری کار میکنم و همچنین توی ترافل رنگی میغلتونم که به قول مهدی "قرچ قرچ" و به قول لیانا "قرش قرش" کنه!

آلبالو با شکلات سازگاری خیلی خوبی داره و ترکیب طعمی جالبی رو ایجاد میکنه. ترکیبی از مزه های تلخ و ترش و شیرین. کافیه یه ذره "نمک دریای درشت دانه" توی پودر کاکائو بپاشید و اونوقت ترکیبی از هر چهار مزه شیرین و شور و ترش و تلخ رو همزمان خواهید داشت. هیجان انگیره نه؟

امتحانش کنید. دسر فوق العاده ساده ایه که کمبود شکلات بدنتون رو جبران میکنه!!! ای وای چرا من دارم میگم شکلات؟ ببخشید منظورم شتلاق بود.


2019/08/17

کیک آپساید-داون زردآلو

1

خودتون رو برای دیدن یک عالمه عکس از این کیک زردآلو آماده کنید. آخه من عاشق کیک آپساید-داون زردآلو هستم و حتی از کیک آپساید-داون موز هم بیشتر دوستش دارم که چیز خیلی عجیبیه، با در نظر گرفتن عنایت بی اندازه و خلوص ارادت خاص من به موز!


2

من سالیان پیش چند مدل کیک آپساید-داون رو آموزش دادم شامل: کیک آپساید-داون آناناس و کیک آپساید-داون موز و کیک آپساید-داون گلابی که همه شون هم خوشمزه هستند. کیک های آپساید-داون یا کیک های وارونه، بدین شکل هستند که ابتدا برش هایی از میوه کف قالب قرار میگیره و روش کارامل ریخته میشه،  سپس مایه کیک و میره توی فر تا میوه ها کراملایز و مربا-مانند بشن. نهایتا موقع خارج شدن از قالب، میوه های کاراملی روی کیک قرار میگیرند و به همین دلیل هست که بهش میگن کیک وارونه.



3

این قسمت میوه های مرباییش فوق العاده خوشمزه است و کیکهای وارونه رو تبدیل به یک کیک ویژه میکنه. من حتی با دیدن عکسش هم آب از لب و لوچه ام جاری میشه.

به جای اینکه دلتون رو بیشتر از این آب کنم، میریم سر اصل مطلب:



4

زردآلو 18 عدد

برای کارامل:

شکر 1 لیوان

آب یک چهارم لیوان

برای مایه کیک:

کره 80 گرم

شکر سه چهارم لیوان

وانیل 1 ق چ

تخم مرغ 2 عدد

ماست هم زده یک سوم لیوان

آرد 1 لیوان

بیکینگ پودر 1 ق چ



IMG-9181


زردآلو ها رو نیمه کرده و کف قالب میچینیم.

قالب بهتر هست که فلزی باشه. هرچند که قالب سیلیکونی هم جواب میده ولی من فلزی رو ترجیح میدم.

و هرگز از قالب کمربندی استفاده نکنید چون ممکنه کارامل نشت کنه.

برای این کیک اینبار من از قالب گرد 23 سانتی استفاده کردم. شما میتونید از قالب کوچکتر استفاده کنید در این صورت ارتفاع کیک شما بیشتر خواهد بود ولی تعداد زردآلو هایی که میتونید کف قالب بچینید کمتر میشه. من ترجیح میدم زردآلوهای کاراملایز شده بیشتری داشته باشم تا کیک مرتفع تر.

همچنین شکل قالب هم لزومی نداره دایره ای شکل باشه.

تعداد زردآلوها بستگی به سایز قالب و سایز زردآلو ها داره.

شما مجازید از زردآلوهای سفت و یا نرم بسته به ذائقه تون استفاده کنید. من زردآلوهای نرم رو ترجیح میدم.



IMG-9187

حالا کارامل رو آماده میکنیم.


شکر و آب رو مخلوط کرده و روی حرارت قرار میدیم.


IMG-9190

من کارامل رو تا مرز سوختن میپزم چون دوست دارم طعم کاراملی قوی و رنگ طلایی تیره ای داشته باشه.

لطفا نکات مربوط به تهیه کارامل خیس که مفصل و مصور توضیح دادم رو مجددا مطالعه بفرمایید.



IMG-9196

وقتی کارامل آماده شد، بلافاصله روی زردآلوها میریزیمش.



IMG-9200

چون کارامل بسیار داغه، درجا فرایند مربایی کردن زردآلوها آغاز میشه.


قالب رو کنار گذاشته و مایه کیک رو آماده میکنیم.

IMG-9201

فر رو روشن کرده و روی 180 درجه سانتیگراد قرار میدیم.

از قبل کره رو از یخچال خارج کرده و اجازه میدیم به دمای محیط برسه.

کره و شکر و وانیل رو با همزن برقی به خوبی هم میزنیم.

دانه دانه تخم مرغ ها رو اضافه کرده و به خوبی هم میزنیم.

اینقدر هم میزنیم تا یک کرم لطیف بدست بیاریم.

حالا ماست هم زده رو اضافه میکنیم.



IMG-9205

به خوبی هم زده و آرد و بیکینگ پودر رو مخلوط کرده و اضافه کرده و فقط در حدی که آرد مخلوط شه همش میزنیم.



IMG-9207

همینطور که میبینید مایه کیک کاملا سفت ولی کرم-مانند هست.



IMG-9209

حالا مایه کیک رو درون قالب روی زردآلوها میریزیم.

IMG-9213

و به آرامی طوری که هوا بین زردآلوها و مایه کیک حبس نشه، با قاشق مایه رو پهن میکنیم.



IMG-9216

سطحش رو صاف میکنیم.

قالب رو روی یک سینی قرار میدیم.

و سینی رو به مدت یک ساعت دورن فر میذاریم.



IMG-9221

تحت هیچ شرایطی قالب رو بدون سینی توی فر نذارید. چون کارامل در حین پخت قل میزنه و از لبه های قالب بیرون میریزه و اگر زیر قالب سینی وجود نداشته باشه، کارامل کف فر میریزه و بعد از چند دقیقه کل خونه پر از دود میشه. پس توصه های ایمنی رو جدی بگیرید.



IMG-9219

بعد از یک ساعت کیک رو چک میکنیم. یک تستر (چاقو و یا سیخ چوبی یا فلزی) رو درون مرکز کیک فرو میبریم. اگر تستر تمیز بیرون اومد کیک رو از فر خارج میکنیم. در غیر اینصورت به پختنش ادامه میدیم.

وقتی از پخته شدن کیک مطمئن شدیم، قالب رو از فر خارج کرده و اجازه میدیم 15 دقیقه استراحت کنه تا کارامل کمی سفت بشه.

روی کیک کاملا طلایی و زیباست و یه جاهاییش هم رد پایی از کاراملی که مثل لاوی مذاب از درون کیک - عین دهانه کوه آتشفشان - بیرون زده مشاهده میشه!

پس از 15 دقیقه لبه های کیک خود به خود از قالب جدا میشن. اما اگر این اتفاق نیافتاد، با چاقو حاشیه کیک رو از قالب جدا کنید.



IMG-9237

بشقاب سرو رو روی قالب قرار بدید بطوری که بشقاب کاملا قالب رو بپوشونه و سایز بشقاب هم باید از سایز قالب بزرگتر باشه.


قالب و بشقاب رو با هم وارونه کنید.

IMG-9229

الان بشقاب روی سطح کار قرار گرفته و قالب هم وارونه روی بشقابه. قانونا کیک از قالب جدا شده و یکجا توی بشقاب قرار میگیره.



IMG-9235

اگر به اندازه کافی به کارامل اجازه داده باشید که سرد شده و سفت تر بشه، کارامل زیادی از لبه های کیک به پایین نمیریزه. و همینطور که میبینید کارامل روی زردآلو ها باقی میمونه.




IMG-9240

مقداری از کارامل جذب کیک شده و یک لایه کیک کاراملی نرم رو ایجاد کرده و مقدار دیگه ایش هم درون و روی زردآلوها قرار داره.


IMG-9249

اگر بار اولی هست که کیک رو درست میکنید و قلقش دستتون نیست و بعد از اینکه قالب رو وارونه کردید، چندتا از زردآلوها توی قالب باقی موندند، دستپاچه نشید. با قاشق برشون دارید و روی کیک سوارشون کنید. مشکل حادی نیست.



IMG-9263

همینطور که مشاهده میکنید من زردآلو ها رو چسبیده به هم توی قالب میچینم و فضای بسیار کمی بینشون باقی میمونه که نهایتا با کیک کاراملی پر خواهد شد و ظاهر کیک رو زیباتر میکنه.



IMG-9269

برش کیک عالی میشه. فقط توصیه میکنم از کارد اره ای برای برش زدن کیک استفاده کنید که زردآلو ها موقع برش له نشند.



IMG-9282

تو خونه ما معمولا مهدی کیک ها رو برش میزنه و خب بعد از اینهمه سال میشه گفت تجربه خوبی پیدا کرده. لیانا ولی  تازه کاره و از مهدی هم خیلی دیرتر کارش رو شروع کرده چون بچه حرف گوش کن تریه و به نظرتان مامانش احترام میذاره. 
مهدی اعتقاد قلبیش این بوده و هست که خودش بهتر از دیگران میدونه داره چیکار میکنه!




IMG-9291

در اینجا بهتر میبینید که چقدر برش کیک تمیز درمیاد.



IMG-9305

این کیک رو میتونید تا چند ساعت خارج از یخچال و بعدش هم داخل یخچال در ظرف در بسته نگهداری کنید. ولی واقعیتش اینه که خونه ما چیزی واسه نگهداری باقی نمیمونه و درجا محو میشه!



IMG-9318

فوق العاده خوشمزه است و بسیار چشم نواز.

اگر تمایل دارید که از خوردن این کیک لذت ببرید اما از مصرف اینهمه شکر و کره وحشت دارید، من همین کیک آپساید-داون زردآلو رو با استفاده از کیک صفحه 180 کتاب خرمای شیرین درست میکنم. فرآیند تهیه کیک به حدی ساده است که مهدی و لیانا خودشون واسه کل خانواده کیک رو از صفر تا صد درست میکنند و فقط باید قیافه شون موقعی که یک برش از کیکشون رو به اعضای خانواده تعارف میکنند ببینید. همین کار بسیار ساده مشارکت دادن بچه ها در تهیه کیک باعث میشه که علاقه بیشتری به کیک های خانگی نشون بدن و کیک زردآلو که هر بچه ای تن به خوردنش نمیده رو با لذت بخورند. یه وقت تصور نکنید بچه های من خوش خوراک هستند. نه اتفاقا خیلی هم غرغرو و بد ادا هستند. فقط من یاد گرفتم چطوری ترغیبشون کنم آنچه که دوست دارم رو بهتر بخورند.

من یه بار از فرآیند تهیه کیک زردآلوی بدون شکری که بچه ها درست کردند فیلم گرفتم و توی اینستگرم با نام "کیک زردآلو " هایلایت کردم. اگر دوست دارید کیکی با طعم مارمالاد زردآلو بدون کره و بدون شکر درست کنید، کتاب خرمای شیرینتون رو بردارید و همین فرایند رو با کیک صفحه 180 انجام بدید. البته من خرما و گردوش رو حذف میکنم که طعم زردآلو بهتر خودش رو نشون بده. من همین کیک بدون شکر رو با انواع میوه ها درست میکنم و فکر کنم یکبار گلابیش رو هم بهتون نشون داده باشم. خلاصه اینکه گزینه فوق العاده ایه از دستش ندید.



2019/08/13

سس سالاد آلبالویی

1

اگر از سس های معمولی ای که روی سالادهاتون میریزید خسته شدید، بد نیست این سس آلبالویی رو امتحان کنید. اگر شما هم از علاقمندان سالادها هستید، قطعا اعتراف میکنید که ایجاد تنوع در 365 سالادی که قراره در 365 روز سال بخورید اونقدرها ساده نیست! آدم یه جورایی نیازمند چشیدن طعمهای جدید میشه. این سس در عین سادگی، طعمی ترش و تند و خوشمزه داره و با همه سالادهای سبز سازگاری داره.


2

آلبالوی هسته گرفته 1 لیوان

ماست 1 لیوان

نمک و فلفل


IMG-8802

ماست رو درون مخلوط کن کوچک یا بلندر میریزیم.

شما مجازید از هر نوع ماستی که دوست دارید استفاده کنید.

از کم چرب ترین ماست گرفته تا خامه ای ترین ماست.


IMG-8805

برای این سس ما میتونیم از آلبالوی تازه و یا آلبالوی فریز شده استفاده کنیم. اگر فصل آلبالو نیست، آلبالوی فریز شده رو از یخچال خارج کرده و اجازه بدید یخش باز شه و سپس استفاده کنید.


IMG-8806

آلبالوهای هسته گرفته شده رو درون بلندر میریزیم.


IMG-8810

به دلخواه نمک و فلفل اضافه میکنیم.

من از هیچ ادویه دیگه ای استفاده نمیکنم چون دوست دارم طعم آلبالو توی سس واضح باشه و به خوبی حس بشه. اما شما مختارید جهت ایجاد تنوع، هر بار از یک نوع ادویه دلخواهتون استفاده کنید. 

IMG-8817

دستگاه رو روشن میکنیم تا آلبالو ها به خوبی با ماست میکس شن.


IMG-8836

یک سس با رنگ صورتی ملایم حاصل میشه.

IMG-8846

این سس به دلیل وجود آلبالو طعمی ترش داره و اگر ماستش هم قدری ترش باشه که باز هم بهتره.



IMG-8857

سس رو میتونید درون بطری ریخته و تا یک هفته درون یخچال نگهداری کنید. اما هر بار برای استفاده بایستی بطری رو به خوبی تکون بدید.

IMG-8863

من به دلیل علاقه ای که به آلبالو دارم، طعم این سس رو خیلی دوست دارم و روی انواع سالادها ازش استفاده میکنم. و البته اینم بگم که خالی خالیش هم خیلی خوشمزه است و یا روی سبزیجات باربکیو شده. همه مدله دوستش دارم.