2012/09/18

بستني جَمبُو


من جَمبُو خيلي دوست دارم. در سال فقط يك ماهي فصلشه و تا چشم به هم ميذارم تموم ميشه
مادربزرگم عاشق جمبوه منم هر سال تا جايي كه ميتونم واسه اش از زير درخت جمع ميكنم و ميبرم. امسال كه داشتم واسه مادربزرگم جمبو جمع ميكردم به ذهنم رسيد باهاش بستني درست كنم. من كه با همه ميوه ها بستني درست ميكنم چرا جمبو به اين خوشرنگي رو تبديل به بستني نكنم؟!

ميخواستم بشينم در مورد جمبو واسه تون يه چيزايي تايپ كنم چون ميدونستم اكثرتون حتي اسمش هم به گوشتون نخورده چه برسه به اينكه خورده باشيدش... كه ديدم به به ويكيپديا زحمتش رو كشيده. پس منم اطلاعاتش رو لينك ميكنم. جمبو Jambow (اين لينك انگليسيش) با توجه به ويكيپدياي فارسي همچين تعريفي داره:


جمبو نام درخت میوه دار و همیشه سبزی است که در شهر‌ها و مناطق ساحلی جنوب ایران می‌روید . این درخت گرمسیری با نام علمی (Syzygium cumini) بومی کشورهای هند، سریلانکا، بنگلادش و اندونزی است . نام این درخت در ایران برگرفته از نام هندی آن است . امروزه علاوه بر این کشورها، در بسیاری از کشورهای دیگر از جمله فیلیپین، میانمار، برزیل، جزایر و کشورهای آمریکای مرکزی، فلوریدای آمریکا و برخی کشورهای آفریقایی درخت جمبو وجود دارد . این درخت در قرن خورشیدی حاضر به جنوب ایران وارد شده‌است .
درخت جمبو از جمله درختان سریع الرشد است که در دو سالگی می‌تواند به بلندی بیش از سه متر برسد . در هند این درخت تا سی متر ارتفاع پیدا می‌کند، ولی در جنوب ایران معمولا به بلندی ۷ تا ۱۴ متر دیده می‌شود . این درخت بیش از صد سال عمر می‌کند . منطقه رویش این گیاه از ساحل دریا تا ارتفاع ۱۸۰۰ متر از سطح دریا است ولی از ارتفاع ۶۰۰ متر به بالا میوه نمی‌دهد .
از آنجا که درخت جمبو تاج و منظره زیبایی دارد در بسیاری از مناطق رویش به عنوان درخت زینتی و سایه دار استفاده می‌شود . چوب آن محکم است و در مقابل آب استقامت زیادی دارد . در برخی کشورها از چوب جمبو برای ساخت تراورس و وسایل و ابزارالات کشاورزی و روستایی و نیز سوخت استفاده می‌شود . از پوست این درخت به خاطر داشتن ۸ تا ۱۹ درصد تانن در صنعت چرم‌سازی استفاده می‌شود . گل‌های این درخت نیز مورد علاقه زنبورهای عسل است و به همین خاطر در صنعت زنبورداری مؤثر می‌باشد . در جنوب ایران این درخت در ماههای تیر و مرداد ثمر می‌دهد . میوه رسیده جمبو سیاهرنگ است و به شکل و اندازه زیتون و یا کمی بزرگتر است . میوه جمبو که به صورت خوشه‌ای است، نخست کوچک و سبز است رفته رفته بزرگتر و سرخرنگ می‌شود و سپس به رنگ سیاه در می‌آید . میوه جمبو هسته بزرگی دارد که سخت نیست . بخش خوردنی آن نرم و آبدار است . جمبو کال گس و ترش است ولی میوه رسیده شیرین و کمی ترش است . از جمبو می‌توان سرکه،  ژله و انواع شربت‌ها تهیه کرد . سرکه جمبو به دلیل خوشرنگ و معطر بودن در سراسر کشور هند ساخته و استفاده می‌شود . جمبو دارای انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی است . علاوه بر اینها، بخش‌های مختلف گیاه ارزش دارویی دارند، به ویژه هسته‌های جمبو در درمان و کنترل بیماری قند ( دیابت ) مؤثرند.
در ادیان بودایی و هندی درخت جمبو مقدس و محترم است و افسانه‌های زیادی درباره آن وجود دارد



جمبو به حدي رنگ بنفشش تند و پر رنگه كه دست بزنيد دستتون رنگي ميشه (و دست بچه تون و لباساي بچه تون و موكت و فرش و .... مرسي ني ني!) اگه دقت كنيد زير ناخنم كمي بنفش شده كه دليلش تنبلي بيش از حد و نپوشيدن 
دستكشه. شما چشماتون رو ببنديد
دليل اينكه  من دستكش نميپوشم اينه كه وقتي جمبو ها ميافتن رو زمين مشكنن و توشون خاكي ميشه و خاكش رو هم بايد حتما با دست بشورم وگرنه به نظرم تميز نميشن پس دستكش رو بيخيال ميشم
سايزش رو هم ملاحظه ميكنيد. البته اين درشت و رسيده شه. ريزتر هم داره


جمبو وقتي از اون بالا ميافته پايين به دليل ارتفاع و وزن و جاذبه و اينا ... ميشكنه. اين هم شكسته شه كه رنگ داخلش رو 
به خوبي ميتونيد ببينيد
فصل جمبو كه ميشه... يعني حدوداي مرداد و شهريور... عيش منه و گنجشكا ... من ناخنامو رنگي ميكنم و اونها هم (گلاب
 به روتون روم به ديوار) لباساي روي بند رو 

جمبو 1 ليوان
شير يك ليوان
زرده تخم مرغ 4 عدد
وانيل 1 ق چ
خامه 200 ميلي ليتر


جبمو ها رو له كردم كه عصاره شون رو به بستني پس بدن



مطابق دستور بستني درست كردم
يعني شير و شكر رو روي حرارت گذاشتم
زرده تخم مرغها رو هم زدم
كمي از شير گرم بهش اضافه كردم
به مخلوط شير و شكر برش گردوندم
روي حرارت هم زدم تا غليظ شد
براي رسپي مرحله به مرحله بستني به اين لينك مراجعه كنيد

جمبو هاي له شده رو به كاسترد داغ اضافه كردم و ويسكش كردم تا خوب مخلوط شه

روي ظرف حاوي يخ قرارش دادم و ويسك كردم تا كاملا سرد بشه

با استيك بلندر به خوبي ميكسش كردم. همينطور كه ميبينيد جمبو ها رنگ بنفششون رو كاملا به كاسترد دادن و خيلي خوشرنگ شده
همين الانشم خوشمزه است اما بايد مطابق دستور تبديل به بستنيش كنيم. يا بريزيمش توي دستگاه آيس كريم ميكر



و بستني ما آماده سروه


به نظر خودم كه خيلي خوشمزه است. هر كي خورد هم خوشش اومد. مزه جمبو توش كاملا مشهوده ولي اونقدر نيست كه مزه بستني رو خراب كنه و زبونمون اذيت شه



آخه ميدونيد جمبو يه بافت خاصي داره وقتي ميخوريش زبونت يه جوريش ميشه يه چيزي تو مايه هاي كيوي. البته طعم شيرين خاصي داره يه اپسيلون هم ته مزه ترشي داره. ولي عطرش خاصه و مثل هيچي نيست كه مثال بزنم
انشالا تو اين فصل پاتون به جنوب كشور رسيد امتحانش كنيد


تجربه جالب و موفقيت آميزي بود. به حدي از اين تركيب رنگ جمبو در دسر خوشم اومد كه تصميم گرفتم سال ديگه فصل جمبو كه شروع شد برم تو كار مافن و پن كيك و ژله و پودينگ و چيزكيك و ...
رنگ بنفش به اين خوشگلي... تا وقتي جمبو هست بلوبري ميخوايم چيكار؟!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...